Reformatorisch Dagblad 29 september 2015

Gepost door Lambert Kisteman / 29 september 2015 / Geen categorie / Reacties zijn uitgeschaled

Fractieleider Both (SGP) Veenendaal: “Politici staan voor de opdracht de lokale economie en ondernemers niet in de kou te laten staan als er geen meerderheid voor zondagsopenstelling is. Met de lokale ondernemers dient creatief en constructief te worden gezocht naar manieren om van maandag tot en met zaterdag een aantrekkelijk winkelklimaat te creëren dat de lokale economie –via de lokale ondernemer– ten goede komt. Misschien moeten we daar wel meer in investeren dan we gewend zijn. Al was het maar om te laten zien dat ook een gemeente zonder koopzondagen een goede vestigingsplaats is voor ondernemers. Burgers geven een krachtig signaal af als ze niet alleen tegen winkelopenstelling op zondag zijn, maar ook achter de ondernemers gaan staan die op zondag niet open willen (om religieuze gronden) of niet open kunnen (omdat er geen politieke meerderheid is om de verordening aan te passen). Er zijn inmiddels mooie voorbeelden in de detailhandel bekend waar christenen hun uitgaven doen omdat de winkel de moed had op zondag dicht te blijven. Wellicht kost dat enkele euro’s of moeten we een paar kilometer verder rijden. Maar de zaak is het waard. Dat vraagt bewuste keuzes. Het kost wellicht meer moeite dan aan de deur een pakketje van de webwinkel in ontvangst te nemen. Het zal ook geld kosten. Hieruit zal blijken wat onze principes ons –in materiële zin– waard zijn. Een principiële tegenstem is en blijft belangrijk, evenals een principiële uiteenzetting. Maar een praktisch vervolg mag niet uitblijven nu het in vele gemeenten spannend wordt. Menselijkerwijs gesproken kan dit praktische vervolg de (economische) behoefte aan een koopzondag afzwakken. Dat vraagt om (meer) actie van u en mij.”(Reformatorisch Dagblad 29 september 2015)