BLOG

Koopzondagnee.nl genoemd in artikel in Zuid-Afrika

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / 0 Comments

Eind december 2016 heeft is er op de website van de Afrikaner Volksparty een interview geplaatst met Erik van Pienbroek van de Vlaardingse ChristenUnie/SGP-fractie over de zondagsrust. Een van de vragen ging over de toekomst van de zondag als rustdag. Aan het eind van het artikel wordt deze website koopzondagnee.nl als link geplaatst. Hierbij een […]

Rhenen krijgt uitbreiding van aantal koopzondagen

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / 0 Comments

RHENEN – Supermarkten en bouwmarkten mogen voortaan elke zondag open zijn in Rhenen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag besloten met één stem verschil. Rhenen heeft al twaalf koopzondagen per jaar. De VVD kwam eerder dit jaar met een plan om dat te verruimen. Na vele gesprekken lag dinsdag een aangepast voorstel voor in de raad […]

Laat zondag zijn speciale karakter behouden

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / 0 Comments

Er is alle reden om tegen versoepeling van winkelopenstelling op zondag te zijn, betoogt de Britse parlementariër David Burrowes. Na maanden van gedraai erkende de Britse regering vorige week dinsdag dat ze de winkelopenstelling op zondag wil versoepelen.  Lees meer. (Bron: Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2016)

Reformatorisch Dagblad 7 november 2015

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / Comments are disabled

Supermarktondernemer van de Plus te Capelle aan den IJssel: „Het raadsvoorstel over de koopzondagen wordt een hamerstuk”, voorspelt hij. „En dat ga ik wel merken. Als je op zondag langs geopende supermarkten rijdt, zie je volle winkels, met alleen maar bezette kassa’s.” Zelf heeft de vrijgemaakt gereformeerde Van Driel gewetensbezwaren tegen zondagsopenstelling. „Bovendien heb je een dag rust nodig.” Hij hoopt dat christenen uit de verdere omtrek hem steunen.(Reformatorisch Dagblad 7 november 2015)

Reformatorisch Dagblad 2 oktober 2014

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / Comments are disabled

De SGP roept christelijke ondernemers op om bij de rechter bezwaar aan te tekenen tegen de eis die ontwikkelaar Provast stelt aan winkeliers die zich willen vestigen in de Rotterdamse Markthal. Die mogen daar alleen een winkel openen als zij iedere zondag open zijn. SGP-Kamerlid Dijkgraaf spreekt schande van de eis die Provast, zoals gisteren bleek in deze krant, stelt aan winkeliers die een plekje zoeken in de gisteren geopende eerste versmarkthal van Nederland. „Ondernemers worden gedwongen om op zondag open te gaan. Consumentisme als religie, ten koste van de veelgeroemde vrijheid van ondernemers”, stelt Dijkgraaf. Hij noemt de toenemende druk tot zondagsopening een van de grote problemen van de nieuwe Winkeltijdenwet, die gemeenten alle ruimte biedt om winkels iedere zondag de deuren te laten openen. (Reformatorisch Dagblad 2 oktober 2014)

Reformatorisch Dagblad 29 september 2015

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / Comments are disabled

Fractieleider Both (SGP) Veenendaal: “Politici staan voor de opdracht de lokale economie en ondernemers niet in de kou te laten staan als er geen meerderheid voor zondagsopenstelling is. Met de lokale ondernemers dient creatief en constructief te worden gezocht naar manieren om van maandag tot en met zaterdag een aantrekkelijk winkelklimaat te creëren dat de lokale economie –via de lokale ondernemer– ten goede komt. Misschien moeten we daar wel meer in investeren dan we gewend zijn. Al was het maar om te laten zien dat ook een gemeente zonder koopzondagen een goede vestigingsplaats is voor ondernemers. Burgers geven een krachtig signaal af als ze niet alleen tegen winkelopenstelling op zondag zijn, maar ook achter de ondernemers gaan staan die op zondag niet open willen (om religieuze gronden) of niet open kunnen (omdat er geen politieke meerderheid is om de verordening aan te passen). Er zijn inmiddels mooie voorbeelden in de detailhandel bekend waar christenen hun uitgaven doen omdat de winkel de moed had op zondag dicht te blijven. Wellicht kost dat enkele euro’s of moeten we een paar kilometer verder rijden. Maar de zaak is het waard. Dat vraagt bewuste keuzes. Het kost wellicht meer moeite dan aan de deur een pakketje van de webwinkel in ontvangst te nemen. Het zal ook geld kosten. Hieruit zal blijken wat onze principes ons –in materiële zin– waard zijn. Een principiële tegenstem is en blijft belangrijk, evenals een principiële uiteenzetting. Maar een praktisch vervolg mag niet uitblijven nu het in vele gemeenten spannend wordt. Menselijkerwijs gesproken kan dit praktische vervolg de (economische) behoefte aan een koopzondag afzwakken. Dat vraagt om (meer) actie van u en mij.”(Reformatorisch Dagblad 29 september 2015)

Reformatorisch Dagblad 24 juli 2015

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / Comments are disabled

Fractieleider Staat (CU/SGP) Dordrecht: „De meeste middenstanders konden prima uit de voeten met de bestaande maandelijkse koopzondag. Maar die wekelijkse koopzondag moest en zou er komen. Dat doet nog steeds pijn. Het besluit was een zwarte dag voor Dordrecht, een dieptepunt, het heeft me aangegrepen. Ik roep overigens onze achterban ertoe op vooral inkopen te doen bij middenstanders die hun zaak ’s zondags gesloten houden.” (Reformatorisch Dagblad 24 juli 2015)

Reformatorisch Dagblad 24 juli 2015

Posted By Lambert Kisteman / Geen categorie / Comments are disabled

De ChristenUnie in Ede heeft een meldpunt Op zondag werken geopend, waar winkelpersoneel ervaringen met de koopzondag kan doorgeven. Een meerderheid van de gemeenteraad in Ede maakte deze maand winkelopening op zondag mogelijk. De ChristenUnie heeft de indruk dat winkeliers en medewerkers niet altijd goed weten wat hun rechten en plichten zijn. Raadslid Weststrate: „Werken op zon- en feestdagen mag in de detailhandel niet worden verplicht. We horen echter dat ondernemers hun personeel zonder meer bellen met de mededeling: „We verwachten je aanstaande zondag zo en zo laat in de winkel.” Als medewerkers daarop aangeven dat ze principiële bezwaren tegen zondagswerk hebben, wordt daar niet altijd goed op ingegaan.” Met het meldpunt wil de CU volgens Weststrate „een goed beeld krijgen van wat er speelt rondom werken op zondag.” (Reformatorisch Dagblad 24 juli 2015)